Warsztaty kulinarne poświęcone tematyce domowych wypieków!
Będziemy bazowali na dobrej jakości surowcach i mąkach! Nie zabraknie przepisów na domowe przetwory!
Podczas warsztatów przygotujemy m.in.
- domowe drożdżówki z kruszonką i wiejskim twarożkiem
- pączki z konfiturą i domową kandyzowaną skórką z pomarańczy
- cynamonowe rollsy z ciasta półfrancuskiego
- chałki z kruszonką
- jagodzianki
- ptysie z czekoladowym kremem
- Rogaliki z ciasta półfrancuskiego
Podczas warsztatów poznamy podstawowe ciasta drożdżowe. Różne metody jego przygotowania – rozpoczynając od metody 1-fazowej po metodę 2-fazową. Poznamy zalety jednej i drugiej. Nauczymy się przygotowywać ciasto półfrancuskie. Przygotujemy ptysie z kruszonką, czyli francuskie: Choux au craquelin. Do ptysi czekoladowy krem na bazie czekoladowego ganache i śmietanki!
Nuaczymy się formować chałki, czy drożdżówki!
Poznamy również sekrety zwijania rogalików (na wzór tych Marcińskich!)
Podczas warsztatów będziemy serwowali Naszą autorskie lemoniady: ogórkową z miętą, morelowo-nektarynkową z tymiankiem i skórką z cytryny!
Już nie możemy się doczekać!