Makarony w kuchni włoskiej to wielowiekowa już tradycja. Podawane są w przeróżnych wariantach i kształtach. Owoce morza, ryby, mięso i setki różnych sosów są doskonałym dodatkiem do tego produktu. Nie sposób wymienić wszystkich rodzajów makaronów. Tylko tych pochodzących z Włoch na pewno uzbierałoby się około setki lub nawet dużo więcej…
Najbardziej znany makaron – Spaghetti!
Spaghetti często utożsamiane jest z konkretnym daniem. Zazwyczaj, mówiąc lub słysząc tę nazwę przed oczami widzimy długie nitki makaronu polane pomidorowo mięsnym sosem. Tymczasem spaghetti jest nazwą, tylko i wyłącznie, konkretnego rodzaju makaronu. Spaghetti bolognese, alla carbonara czy napoli. Dopiero te nazwy wskazują nam na konkretną potrawę, przygotowaną na bazie tego makaronu. Z sosem pomidorowym, śmietanowym czy szpinakowym? Z mięsem czy z owocami morza? Być może tylko z samą oliwą z oliwek? Wybór należy do Was. Niezależnie od wariantu ten makaron zawsze będzie smakował wyśmienicie.
Lasagne – Włoski makaron w zapiekance
Po pierwsze lazania to makaron, który dzięki swojej formie idealnie nadaje się do zapiekania. Jego prostokątne płaty idealnie wypełniają naczynie do pieczenia. Po dodaniu farszu (najczęściej pomidorowo mięsnego) i upieczeniu w piekarniku, otrzymamy niezwykle smaczną i sycącą potrawę. W zależności od dodatków jakie zastosujemy do naszej lazanii po jej przekrojeniu ta potrawa zachwyci swoim wyglądem. Naszym zdaniem najbardziej włoska jest wersja ze szpinakiem, beszamelem i sosem Bolognese… Uważamy tak ponieważ przy odpowiednim ułożeniu składników otrzymamy kolory, które widnieją we włoskiej fladze…
Tagliatelle to kolejny makaronowy klasyk w kuchni włoskiej.
Tagliatelle – makaron kuchni włoskiej, który dzięki swojej strukturze idealnie nadaje się do gęstych mięsnych sosów. Jednak tak jak każda inna włoska pasta, doskonale pasuje do lżejszych sosów. Podczas naszych kursów kulinarnych w Poznaniu, które dotyczyły kuchni włoskiej przygotowaliśmy go w wersji Carbonara.
Jak przygotować makaron?
Przepisów na przygotowanie makaronu jest wiele i w prosty sposób znajdziecie je w internecie. Najważniejsze to eksperymentować. Metodą prób i błędów dobierzecie proporcje, które idealnie Wam podpasują. Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej nie tylko w teorii, ale również w praktyce na temat kuchni włoskiej (a także wielu innych) sprawdźcie naszą ofertę kursów kulinarnych dla Poznania. Chętnie podzielimy się wiedzą i doświadczeniem.