Pod koniec lata 05.09.2018 odbyły się warsztaty kulinarne z Kuchni Włoskiej.

Pogoda za oknami nie była w prawdzie Sycylijska, ale co najważniejsze w środku – w Pracowni Kulinarnej pachniało pomidorami, pancettą i bazylią. Takie zapachy mogły zapowiadać tylko jedno – będzie pysznie.

Rozpoczęliśmy, jak na włoską ucztę przystało – od lampki wina. W tak miłych okolicznościach omówiliśmy plan na najbliższe godziny, a także zrobiliśmy teoretyczno-historyczny wstęp dotyczący kuchni włoskiej, wykorzystywanych produktów i zaplanowanych potraw.


Wraz z uczestnikami przygotowaliśmy włoskie klasyki.
W menu znalazła się pizza, czy focaccia w kilku odmiennych wariantach. Przygotowaliśmy tzw. pasta fresca, który posłużył Nam do przygotowania chociażby tagliatelle Carbonara, czy Raviolo con Uvono. Wieczór nie mógł obejść się bez Sycylijskiej Caponaty, czy włoskiego zabaglione.
Po konsumpcji wszelkich potraw, które wspólnie przygotowaliśmy ubrudzeni mąką zrobiliśmy sobie wspólne pamiątkowe zdjęcie.

PS Niech Was nie zmyli – to wcale nie były warsztaty ogrodnicze! Świeże zioła to podstawa dobrej (w tym włoskiej) kuchni!

Zobacz jak wyglądały nasze poprzednie warsztaty kulinarne