Z końcem lata 19.09.2018 r. odbyły się tematyczne warsztaty kulinarne RYBY I OWOCE MORZA.
Przygotowaliśmy dla uczestników kilka fajnych propozycji skupiając się na rybach i owocach morza znanych i mniej znanych!
Rozpoczęliśmy od omówienia wykorzystywanych surowców i produktów. Z założenia warsztat miał być lekki i taki był. Kuchnia śródziemnomorska – owoce morza, ryby, warzywa oliwa, wino i dobre świeże zioła!
![](https://maragofit-pracownia.pl/wp-content/uploads/2018/09/warsztaty-maragofit-pracownia-kulinarna-warsztaty-ryby-i-owoce-morza-19-09-2018.jpg)
![](https://maragofit-pracownia.pl/wp-content/uploads/2018/09/warsztaty-maragofit-pracownia-kulinarna-warsztaty-ryby-i-owoce-morza-19-09-2018-2.jpg)
Podczas teoretycznego wstępu opowiedzieliśmy trochę o zasadniczych bohaterach warsztatów: poszczególnych owocach morza, ale także o rybach. Przygotowywaliśmy m.in. przegrzebki, krewetki, dorsza, łososia, małże, czy pstrąga!
![](https://maragofit-pracownia.pl/wp-content/uploads/2018/09/warsztaty-maragofit-pracownia-kulinarna-warsztaty-ryby-i-owoce-morza-19-09-2018-3.jpg)
Uczestnicy warsztatów poznali m.in. technikę pieczenia ryb (ale i nie tylko) w soli. Wyjaśniliśmy, jak warto przygotować rybę, aby była bardziej soczysta, jędrna – pyszna! Oczyszczaliśmy przegrzebki, czy krewetki, filetowaliśmy i oczyszczaliśmy ryby!
![](https://maragofit-pracownia.pl/wp-content/uploads/2018/09/warsztaty-maragofit-pracownia-kulinarna-warsztaty-ryby-i-owoce-morza-19-09-2018-4.jpg)
W między czasie Artur przygotował dla wszystkich uczestników focaccie, która tak szybko się rozeszła, że nie zdążyliśmy jej obfotografować po upieczeniu – tylko przed. J
![](https://maragofit-pracownia.pl/wp-content/uploads/2018/09/warsztaty-maragofit-pracownia-kulinarna-warsztaty-ryby-i-owoce-morza-19-09-2018-5.jpg)
Na sam koniec nie mogło zabraknąć wspólnego, pamiątkowego zdjęcia!
![](https://maragofit-pracownia.pl/wp-content/uploads/2018/09/Warsztat-kulinarny-ryby-i-owoce-morza-19-09-2018.jpg)