Z końcem lata 19.09.2018 r. odbyły się tematyczne warsztaty kulinarne RYBY I OWOCE MORZA.
Przygotowaliśmy dla uczestników kilka fajnych propozycji skupiając się na rybach i owocach morza znanych i mniej znanych!
Rozpoczęliśmy od omówienia wykorzystywanych surowców i produktów. Z założenia warsztat miał być lekki i taki był. Kuchnia śródziemnomorska – owoce morza, ryby, warzywa oliwa, wino i dobre świeże zioła!
Podczas teoretycznego wstępu opowiedzieliśmy trochę o zasadniczych bohaterach warsztatów: poszczególnych owocach morza, ale także o rybach. Przygotowywaliśmy m.in. przegrzebki, krewetki, dorsza, łososia, małże, czy pstrąga!
Uczestnicy warsztatów poznali m.in. technikę pieczenia ryb (ale i nie tylko) w soli. Wyjaśniliśmy, jak warto przygotować rybę, aby była bardziej soczysta, jędrna – pyszna! Oczyszczaliśmy przegrzebki, czy krewetki, filetowaliśmy i oczyszczaliśmy ryby!
W między czasie Artur przygotował dla wszystkich uczestników focaccie, która tak szybko się rozeszła, że nie zdążyliśmy jej obfotografować po upieczeniu – tylko przed. J
Na sam koniec nie mogło zabraknąć wspólnego, pamiątkowego zdjęcia!